Maten på Bali
Maten på Bali
Att bo och leva på Bali är billigt. Med en spännande matkultur och prisvärda restaurangbesök så kommer just maten att bli en väldigt trevlig del av semestern. En middag för fyra personer kostar ofta runt 150 kr, så passa på att äta ute när du besöker Bali.
Ris är en basföda i Indonesien och deras matkultur består ofta av ris i olika former. Stekt ris, kokt ris och wokat ris med många goda tillbehör. Det är vanligt med matstånd, som kallas ”warungs” och det är där du kan få uppleva riktig Indonesisk mat som t ex. Nasi campur, ris med dem tillbehör som är aktuella för den dagen. Att beställa in en Nasi goreng är naturligtvis ett måste, då det är deras nationalrätt och ofta väldigt smakrik.
Gå på restaurang
Restaurangerna kallas för Rumah makan i Indonesien, och betyder ett hus man kan äta i. Det finns många restauranger att välja på om du är på Bali och de servera bland annat gado gado och satay. Gado gado är sallad med färska grönsaker, jordnötssås och räkchipst. Satay är olika grillspett som man ofta kan få tillaga själv på en grill som ställs vid bordet. Till grillspetten äter man en kryddstark jordnötssås.
Många restauranger har så kallade smörgåsbord som från början kommer från från Sumatra. Där serveras man olika småskålar till bordet som innehåller, fisk, kött, räkor, grönsaker och ägg. Till det får man en står skål med ris. Notan räknas oftast ihop efter hur många skålar som är tomma efter middagen.
Härligt utbud
När du är på Bali så får du inte missa att äta fisk och skaldjur som är en stor del av matkulturen. För att släcka törsten så kan du alltid beställa deras största lokala öl, Bintang, som betyder stjärna. Färsk frukt, bananpannkakor, mat i härliga färger, annorlunda mat med goda smaker finn alltid att tillgå till priser som biland känns overkliga i förhållande till vad man betalar i europeiska länder, så passa på att njut under din semester.